Faceti cautari pe acest blog

duminică, 16 ianuarie 2011

Istoria bijuteriilor - Bijuteriile lumii antice



Bijuteriile au o istorie indelungata, existand inca din antichitate. Metalul preferat fiind in aceea perioada aurul. Era rar, dar datorita maleabilitatii se prelucra usor.
In Egiptul antic bijuteriile erau purtate de oamenii instariti ai vremii, acestia fiind apoi ingropati alaturi de ele. Odata cu desccoperirea mormantului lui Tutankhamon au iesit la iveala adevarate opere de arta. Desi egiptenii aveau acces la pietre pretioase ei preferau culorile pe care le puteau crea din sticla. Culoarea bijuteriilor in Egiptul antic era foarte importanta, deoarece fiecare culoare avea o semnificatie anume. De exemplu bijuteriile verzi erau asociate cu cresterea fertilitatii. Majoritatea materialelor folosite pentru bijuterii se gaseau in Egipt sau in imediata apropiere.
In Grecia antica margelele erau lucrate in forme naturale de scoici si flori.Bijuteriile erau multicolore, folosindu-se smarald, amethist si perle. Grecii foloseau bijuteriile pentru aparitiile publice sau pentru ocazii speciale. In vremea aceea erau lucrate doua feluri de piese: bijuteriile turnate si bijuteriile modelate cu ciocanul din foi de metal. Diferite tehnici, cum ar fi utilizarea unei stampile sau gravura erau folosite pentru a creea motive pe bijuterii. In designul bijuteriilor grecesti pot fi descoperite influente din alte culturi, cum sunt cele asiatice din vremea cand Alexandru cel Mare a cucerit o parte a Asiei.
Romanii foloseau o gama diversa de materiale in crearea bijuteriilor, datorita resurselor lor extinse pe tot continentul.Cea mai comuna bijuterie a Romei antice era brosa, care avea rolul de a imbina piesele de imbracaminte. O alta piesa interesanta o reprezenta un pandantiv mai mare care putea fii umplut cu parfum. De asemenea se obisnuia purtarea unor inele incrustrate cu o piatra gravata, folosite pentru a sigila documentele cu ceara. Aceasta practica a continuat si in perioada medievala.

Articole similare:
Bijuterii Evul Mediu
Bijuteriile in Renascentism

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Promovat de Red-Web ClickLink.ro Site-uri de Arta si Cultura SEO Romania top-portal - Director Linkuri
Blog Land director web