Faceti cautari pe acest blog

duminică, 19 august 2012

Pietre semipretioase - jadul

Exista doua varietati de jad : jadeitul si nefritul . Jadeitul se gaseste in roci metamorfice si in depozite aluviale, sub forma de pietricele si bolovani . Este format din mici cristale granulare de piroxen . Nefritul se gaseste sub forma de agregate de amfiboli fibrosi , care se imbina si alcatuiesc o structura perfecta pentru a fi sculptata . Atat jadeitul cat si nefritul au o textura frumoasa , rezistenta si culori diverse , de la nuante pastelate de crem , la nuante brune intense .

Jadeitul este o gema scumpa . In forma sa pura este alb , dar exista si jadeit de alete culori : verde , liliachiu / lavanda , roz , maro , rosu , albastru , negru , portocaliu si galben . Culorile sunt de obicei , pastelate si marmorate , cu exceptia jadului imperial care are o culoare intensa , vibranta , verde smarald sau verde mar . Culoarea este data de oxidul de crom ; jadeitul contine uneori mici incluziuni negre . Jadul imperial poate fi translucid pana la cvasitransparent , este foarte apreciat si extrem de scump. In trecut se gasea in Guatemala si Turkestan . Astazi Myanmar ( fosta Birmania ) este principalul furnizor de jadeit , se mai gaseste si in Japonia si in Statele Unite ( California ) .

Structura cristalina a nefritului este mai dura decat otelul - odinioara era folosit pentru confectionarea unor arme si unelte , de exemplu sageti si lame de topoare . Culorile nefritului , de la verde-inchis ( bogat in oxid de fier ) la crem ( bogat in magneziu ) sunt mai putin delicate si pure decat ale jadeitului . Ele pot fi tarcate , patate sau omogene . Nuanta tipica a nefritului verde este verde - gri mai inchisa decat a jadeitului verde . nefritul care pare negru este , de obicei , verde foarte inchis . Cand fibrele din nefrit sunt paralele , este posibil     sa apara chatoyanta , ceea ce nu se intampla in cazul jadeitului , datorita structurii sale granulare . Nefritul se gaseste in Australia , Brazilia , Canada , Germania , Italia , Mexic , Polonia , Siberia , Elvetia , Taiwan , StateleUnite si Zimbabwe.


2 comentarii:

Luizalle spunea...

buna seara! Ma intereseaza un pret ptr aceste oua din jad. as dori 3 bucati, de aceea intreb.Multumesc

roxo bijuterii spunea...

Buna ziua. Nu comercializez aceste pietre, sunt doar niste poze care insotesc articolul. O zi frumoasa.

Trimiteți un comentariu

 

Promovat de Red-Web ClickLink.ro Site-uri de Arta si Cultura SEO Romania top-portal - Director Linkuri
Blog Land director web