Faceti cautari pe acest blog

miercuri, 17 aprilie 2013

Pietre semipretioase - Lapislazuli

Lapislazuli este compus din trei minerale principale : lazurit , hauyn si sodalit . Contine , de asemenea , incluziuni de calcit si pirita , in cantitati variabile .
In limba araba lapislazuli inseamna " piatra raiului (sau a cerului ) " . Este opac , are o culoare albastra intensa si stralucitoare .
Cele mai vechi urme ale utilizarii pietrei de lapislazuli dateaza din sec. IX i.H , marturie stau bijuteriile si sculpturile gasite in valea Indusului si in Mesopotamia .  
Tarile considerate ca fiind  surse de lapislazului sunt : Afganistan , Argentina , Canada , Chile , Myanmar (Birmania) , Rusia (Serbia) , Statele Unite ( Colorado , California ) . Principalul si , totodata  , cel mai vechi zacamant cunoscut de lapislazuli este Muntele Sar-e-Sang,  situat in regiunea Badakhshan din Afghanistan, la o altitudine ce depaseste 3.000 metri . Aici se gaseste cel  mai bun lapislazuli ; are cea mai apreciata nuanta de albastru si este cel mai scump .
Lapislazuliul este sensibil la presiune si temperaturi mari , deci nu trebuie curatat cu aburi sau ultrasunete . Evitati contactul cu substantele chimice ( acide si alcaline ) pentru menaj .

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Promovat de Red-Web ClickLink.ro Site-uri de Arta si Cultura SEO Romania top-portal - Director Linkuri
Blog Land director web